Ekonomi

IMF: Finansal sistem yüksek enflasyon ve yükselen faiz oranlarıyla sınanıyor

IMF, Küresel Finansal İstikrar Raporu’nun Nisan 2023 sayısını “Yüksek Enflasyon ve Jeopolitik Riskler Ortasında Finansal İstikrarı Sürdürmek” başlığıyla yayımladı.

Birçok ülkede enflasyonun merkez bankalarının hedeflerinin “rahatsız edici” üzerinde seyrettiği bir dönemde, finansal sistem yüksek enflasyon ve artan faiz oranlarıyla sınanıyor.

Geçen yıl Ekim ayında yayınlanan Küresel Finansal İstikrar Raporu’ndan bu yana küresel finansal sistemin dayanıklılığının bir dizi önemli sınavdan geçtiğinin hatırlatıldığı raporda, finansal istikrar risklerinin önemli ölçüde arttığına dikkat çekildi.

ABD’deki Silicon Valley Bank (SVB) ve Signature Bank’ın ani iflasları ve Avrupa’nın en büyük bankalarından biri olan Credit Suisse’e olan güvenin kaybı, daha sıkı nakit ve finansal koşullar arasında etkileşimin neden olduğu zorlukları güçlü bir şekilde hatırlatıyor. ve güvenlik açıkları. .

Başlangıçta ABD bankacılık departmanında izole gibi görünen, yeni teknolojiler ve sosyal medya ile güçlenen ve olayların hızla tüm dünyadaki bankalara ve finans piyasalarına sıçradığı raporda, bunun riskli menkul kıymetlerin satışına yol açtığı kaydedildi. varlıklar. Raporda, olayların aynı zamanda, boyut ve ölçek bakımından 1987’deki Kara Pazartesi ile karşılaştırılabilecek şekilde, para politikası faiz oranı beklentilerinin önemli ölçüde yeniden fiyatlanmasına yol açtığı belirtildi.

“Finansal piyasalardaki stres merkez bankalarının işini zorlaştırıyor”

Raporda, “Ancak piyasa güveni kırılgan olmaya devam ediyor ve yatırımcılar finansal sistemin temel sağlığını yeniden değerlendirirken bazı kurum ve piyasalarda gerilim devam ediyor” denildi. değerlendirme yapıldı.

Piyasa katılımcılarının ve politika yapıcıların karşı karşıya olduğu temel sorun, son olayların küresel finansal sistemin dayanıklılığını test edecek daha sistemik bir gerilimin habercisi mi yoksa daha sıkı nakit ve finansal koşullardan kaynaklanan zorlukların bireysel tezahürü mü olduğu. on yılı aşkın bir süredir bol likiditenin ardından. .

Küresel finansal krizden bu yana özellikle büyük bankalarda uygulanan regülasyon değişikliklerinin finansal sistemi genel olarak daha dirençli hale getirdiğine dair çok az şüphe olduğuna işaret edilen raporda, bankalarda olduğu gibi kapalı kalmış olabilecek kırılganlıklara ilişkin endişelerin de yer aldığı kaydedildi. banka dışı finansal kuruluşlar kalır.

Raporda, “Finansal piyasalarda ortaya çıkan stres, enflasyonist baskıların beklenenden daha kalıcı hale geldiği bir dönemde merkez bankalarının işini zorlaştırıyor” denildi. kelime kullanıldı.

Finansal istikrar risklerini ele almayı amaçlayan araçların uygunluğunun, merkez bankalarının para politikası hedeflerini finansal istikrar hedeflerinden ayırmasına yardımcı olması gerektiğinin vurgulandığı raporda, bunun merkez bankalarının enflasyonist baskıları gidermek için politikalarını sıkılaştırmaya devam etmesine izin vermesi gerektiğine dikkat çekildi.

almushaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu