Haber

Koruma Durumu Değiştirilen Kirmir Çayı İçin Bilirkişi Raporu Yayımlandı: “Kesinlikle Korunması Gereken Hassas Alan Açıklanmalı”

Mimarlar Odası’nın açtığı davada, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile savunma statüsü değiştirildiği için bilirkişi, “Kirmir Çayı Kenar-Mağara Bağlantısı Doğal Sit Alanı’nın korunması açısından kararın iptali yönünden yerinde olacaktır” dedi. mevcut koruma mevzuatına ve kamu yararına uygun ve sürdürülebilir çevre ilkesi ile daha uyumlu olacaktır.’Kesinlikle Korunan Hassas Alan’ statüsüne getirilmesi, doğal yaşam ile korunan alanın birlikte ve bütüncül olarak korunmasına olanak sağlayacaktır.

Ankara’nın Güdül ilçesinde bulunan Kirmir Vadisi’nin ‘doğal sit alanı’ statüsünün ‘nitelikli doğal sit alanı’ olarak değiştirilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali için Mimarlar Odası Ankara Şubesi dava açtı. ‘. Uzmanlar, davayla ilgili raporlarını Ankara 5. İdare Mahkemesi’ne sundu. Raporda, “Kirmir Çayı Kenarı-Kirmir Çayı Kenarı Mağaralar Temas Doğal Sit Alanı’nın korunması amacıyla olası faaliyetlerin önlenmesi ve alanın savunma statüsünün değiştirilmesi kararının iptali mevcut savunma açısından uygun olacaktır. mevzuata ve kamu yararına uygun olacak ve sürdürülebilir çevre unsuru ile daha uyumlu hale getirilecektir” denilerek, “Kesinlikle Korunan Hassas Alan” statüsünün getirilmesi, doğal yaşam ile korunan alanın birlikte ve bütünsel olarak korunmasına olanak sağlayacaktır.

TEZCAN KARAKUS CANDAN: UZMANLAR VERDİKLERİ RAPORDA HAKLARIMIZI ORTAYA ÇIKARDI

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan bilirkişi raporu için şu yorumu yaptı:

“Bu karar, Kirmir Çayı kenarı ve vadisinin statüsünün değiştirilmesi, alanın doğal ve ekolojik yapısını bozacak, sit alanını olumsuz etkileyecek, alanı yapılaşma baskısı altına sokacak, insanlar ve halk arasındaki istikrarlı bağlantıyı bozacak niteliktedir. Kirmir Çayı Vadisi, Sakarya Havzası ve İnözü Vadisi.Toprakların birbirinden bağımsız olmadığını ve bir bütün olarak ele alınması ve korunması gerektiğini de yineledik.Akıl yolu birdir, uzmanlar da raporlarında haklılığımızı gösterdiler. alanın korunmasının önemine işaret ederek, kararın iptal edilmesi gerektiğini, bu kararın yürütmesinin durdurulmasını müteakip kararın iptal edilmesi gerektiğini söyledi.

“RAPORDAKİ AÇIKLAMALAR ALANIN EŞSİZLİĞİNİ GÖSTERİYOR”

Raporda uzmanlar, bölgenin mikroklima ve biyoçeşitlilik özelliklerine dikkat çekerek, bilime göz yumanlara ders verdi. Vakaya konu olan İç Anadolu gibi kurak ve yarı kurak bir bölgede çok değerli bir su toplama ve iletme havzası olarak göze çarpmaktadır. Mikro iklim özelliği gösterir. Vadi içinde ve vadi çevresinde küçük alanlarda tarımsal uygulamalar yapılmaktadır. Vadi çevresinde ve çevresinde arkeolojik özelliklere sahip antik yerleşimler kelâma konu olmaktadır. Kirmir Çayı’nın kıvrıldığı Yeşilöz bölgesindeki vadi tabanındaki tarım uygulamaları çok değerli ve geliştirilmesi gerekiyor. Ankara’ya çok yakın, farklı özelliklere ve biyolojik çeşitliliğe sahip bir sulak alandır. Bu nedenle davanın konu alanı birçok açıdan özel nitelikler göstermektedir. Bir vadi ekosistemi, morfolojisi, diğer bileşenleri ve birbiriyle ilişkili birçok faktör tarafından belirlenir. Bu tür ekosistemler ekolojik olarak hassas alanlar olduğundan, vadi sistemini oluşturan ekosistemin tamamının bütüncül olarak ele alınması, koruma alanı sınırlarının ekosistem yaklaşımı ile belirlenmesi ve bu sınırlar içindeki tüm alanın ‘Hassas Alanlar’ olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Kesinlikle Korunacak’, bu da bölgenin benzersizliğini ortaya koyuyor.

“DEĞİŞİM, KIRMIR EKİBİ VE ÇEVRESİNİN KATLİAMI ANLAMINDA GÖRÜLDÜ”

Raporda statü değişikliğinin bölgede yaratacağı yapılaşma baskısından da söz edildiğini belirten Candan’ın yazılı açıklaması şöyle:

“Bölgeyi mevcut andropojenik etkilerden uzak tutmak için her türlü motorlu taşıt trafiğine kapatılmalı ve sadece acil durumlarda ve durumlarda itfaiye, ambulans ve güvenlik araçları için ücretsiz olmalıdır. Avrupa ve batı ülkelerinde bu tip jeolojik, morfolojik, hidrolojik, hidrojeolojik, arkeolojik alanlara ve hatta doğal ve yapay göl-baraj alanlarına girebilmek için, alana yürüyerek en az bir kilometre geriden girerek, araçlarını park alanlarına bırakarak, sırt çantalarını alarak, ziyaretlerini andropojenik etki bırakmadan tüm alan boyunca yaparak geri dönmektedir.İlçeye birkaç yüz metre uzaklıkta bulunan savunma alanını korumanın ve savunmanın başka etkili bir yolu olamaz.Arazi kullanım ve arazi örtüsü değişikliği faaliyetleri durum değişikliği ile gerçekleşecek su kaynaklarını kirletecek ve olumsuz etkileri görülecektir.Arazi bozulmasına bağlı olarak değişen yaban hayatı halihazırda yakın çevredeki mevcut baskıların tehdit edici unsurlarıdır. Bölgede ek maddelerin oluşması istenmeyen bir tablodur. İki doğal alanın temas alanındaki olası çevresel baskılardan etkilenme potansiyeli ve habitat parçalanmasına neden olacağı, statü değişikliğinin Kirmir Çayı ve çevresinin katledilmesi anlamına geldiği ortaya çıkmıştır.

Kaynak: ANKA / Güncel

orhangaziajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu