CHP Milletvekili Gökçe Gökçen, KYK Yurdunda Yaşanan Asansör Kazasına İlişkin Açıklamada Bulundu
CHP İzmir Milletvekili Gökçe Gökçen, Aydın’da KYK yurdunda arızalı asansörün düşmesi ve bir öğrencinin ölümüne ilişkin, “Öğrenciler asansörün bozuk olduğunu ve tamir edilmesi gerektiğini bildirmelerine rağmen dinlemeyenler oldu. Bu çağrı, gece yarısı arkadaşlarından haber bekleyen öğrencilere biber gazı sıkmakla tehdit etti. TOMA’ları hazır tutuyorlar. Öğrencilerin barınma ve yemek taleplerini dinlemeyenler, ölülere bile saygı göstermiyor. Hiçbir öğrencinizi karanlığınıza mahkûm bırakmayın. İhmalinizin daha fazla gencin ölümüne sebep olmasına izin vermeyeceğiz. Bu açık, apaçık cinayete karşı öğrencilerle kol kola bağırıyoruz. “Katil KYK” dedi.
Aydın’da gece yarısı Işıklı İlçe Kültür Bulvarı’nda bulunan KYK Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu’nda arızalanan asansörün düşmesi sonucu bir öğrenci hayatını kaybetti. gençlik ve SporBakan Aşkın Osman Bak’ın cevaplaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi sunan CHP İzmir Milletvekili Gökçe Gökçen, şu açıklamayı yaptı:
“İHMALİNİZİN DAHA FAZLA GENÇİN ÖLÜMÜNE YOL AÇMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ”
“Gençlerin sözünü dinlememek sadece barınma sorunu değil, sadece kurtlu yemek değil, aynı zamanda yaşamı tehdit eden bir sorundur. Devlet üniversitesinde gençler intihar ediyor, devlet yurdunda asansör düşüyor. Öğrenciler asansörün arızalı olduğunu ve tamir edilmesi gerektiğini bildirdiler, bu davete uymayanlar ise arkadaşları tarafından gece yarısı sordular.” Haber almayı bekleyen öğrencilerin üzerine biber gazı sıkarak tehdit ediyor ve TOMA’ları hazır bulunduruyor. Öğrencilerin barınma ve beslenme taleplerini dinlemeyenler, ölülere bile saygı duymuyor. Hiçbir öğrencimizi sizin karanlığınıza mahkum bırakmayacağız. İhmalinizin daha fazla gencin ölümüne sebep olmasına izin vermeyeceğiz. Bu apaçık. Açık cinayet karşısında öğrencilerle kol kola haykırıyoruz: KYK katildir!”
“UYARILARA RAĞMEN ASANSÖRÜN GÜVENLİ HALE GETİRİLMESİ İÇİN RASTGELE BİR İŞLEM YAPILMAMASININ NEDENİ NEDİR?”
Gökçen’in Bakan Bak’a soruları şöyle:
“Düşen asansörün en son bakımı ne zaman ve hangi firma tarafından yapıldı? Asansörün üreticisi kim? Asansörün bakımı sırasında hangi parçaları kontrol edildi ve hangileri değiştirildi? Söz konusu yurtta kaç adet asansör var? Ne var? Bu asansörlerin üretim yılları nelerdir? Bu asansörler son bir yılda kaç kez arızalanmıştır? Arızalar hangi firma veya firmalar tarafından, ne kadar sürede ve hangi süreçlerde giderilmiştir? Tesiste kalan öğrencilerin Yurt ilgili yurt yönetimini asansörün güvenli olmadığı konusunda uyarmıştır.Bu uyarılara rağmen asansörün güvenli hale getirilmesi için herhangi bir işlem yapılmamasının nedeni nedir?Yurtta bulunan asansörlerle ilgili Bakanlığınıza veya CİMER’e herhangi bir başvuru yapıldı mı? Geçen yıl bu başvuruların niteliği nedir ve başvurulara ilişkin yurt yönetimi ve Bakanlığımız tarafından yürütülen süreçler nelerdir?
“YURTLARDAKİ ASANSÖRLERİN BAKIM EKSİKLİĞİ VEYA GECİKMESİ NEDENİYLE BAKANLIĞIMIZCA KAÇ YETKİLİ SORUŞTURMA YAPILMIŞTIR?”
Söz konusu asansördeki çoklu yük kontağının çalışmamasının sebebi nedir? Asansörün yüksek yük durumunda durmasını sağlayan güvenlik önlemlerinden biri olan çoklu yük kontağının bakımı ve/veya değişimi ne zaman ve hangi firma tarafından yapılmıştır? Ülke genelinde KYK yurtlarında kaç asansör bulunmaktadır? Bu asansörlerin bakımını yapan firmaların isimleri nelerdir? Asansörlerin bakımı ne sıklıkla yapılıyor? Bakım yapan firmalar hangi yöntemlerle belirleniyor? KYK yurtlarındaki asansörlerin bakımlarının geciktiği veya eksik yapıldığı kaç durum var? Olası eksiklikler veya gecikmeler nasıl ve ne sıklıkla kontrol ediliyor? Yurtlardaki asansörlerin bakımının yapılmaması veya gecikmesi nedeniyle Bakanlığımızca kaç yetkili hakkında soruşturma açıldı? Bu araştırmaların sonucu nedir? “Asansör planıyla toplam kaç KYK yurdu inşa edildi, kaç tanesine sonradan asansör eklendi?”