Su ürünleri ihracatından 1,7 milyar dolar gelir elde edildi
Tarım ve Orman Bakanlığı, 2021 yılında 1.37 milyar dolar olan su ürünleri ihracatının 2022 yılında 1.7 milyar dolara ulaştığını açıkladı.
Türkiye’de 2 bin 382 su ürünleri işletmesi var. Bu işletmelerin 829 adedi iç sularda, 553 adedi ise denizlerde üretim yapmaktadır. Son yıllarda Karadeniz’deki gelişmeler ve devreye alınacak yeni tesislerle birlikte Marmara Denizi’nde çift kabuklu hayvancılık da eklendiğinde kapasitenin çok daha artması bekleniyor. Ülkemizde ağırlıklı olarak alabalık, levrek, çipura ve somon yetiştirilmektedir. Sarıağız olarak da adlandırılan graniyozun yanı sıra kalkan, fangri, mercan, sinagrit, kedi balığı ve yılan balığı yetiştiriciliği için de çalışmalar yapılıyor. Türkiye, Avrupa Birliği ülkeleri ile karşılaştırıldığında son dört yılda su ürünleri yetiştiriciliğinde birinci sırada yer alıyor ve dünyada da ilk sıralara yükselmeye devam ediyor.
Su işleri üretimindeki artışa paralel olarak ihracatta da artış yaşandı. 2016’da 145 bin ton olan ihracat, 2021’de 239 bin tona, 2022’de 252 bin tona ulaştı. Değer olarak 2021’de 1.37 milyar dolar olan su işleri ihracatı, 2022’de 1.7 milyar dolara ulaştı. , su işleri 103 farklı ülkeye ihraç edildi. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, 2022 yılında yetiştiricilik üretimi 500 bin tonun üzerinde gerçekleşirken, 2023 hedefi 600 bin ton olarak belirlendi.
Balık için ITQI kalite ödülü
Türkiye’de yetiştiricilik ve işleme sektöründe kullanılan ileri teknoloji ve ürünlerinin yüksek standartları nedeniyle birçok firma ulusal ve uluslararası kalite yönetim sistemleri tarafından verilen belgelendirme belgelerine sahiptir. Diğer taraftan ülkemizde yetiştiricilik işletmelerinde yetiştirilen balıklar dünyanın en kaliteli balığı olarak seçilerek farklı yıllarda ITQI kalite ödülü almıştır.
2022 yılında üreticilere 119.34 milyon lira destek verildi.
Sağlıklı beslenmede değerli bir protein kaynağı olan balık başta olmak üzere tüm su ürünlerinin üretiminde ilaç çeşitliliğinin ve üretim ölçeğinin artırılması Tarım ve Orman Bakanlığı’nın öncelikleri arasında yer alıyor. Sağlıklı gelecek nesiller için en sağlıklı eserler arasında yer alan ve hem avcılık hem de su ürünleri yetiştiriciliği yoluyla elde edilen su ürünlerinin daha bol tüketilmesi Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından amaçlanmaktadır. Bu çerçevede Su Ürünleri ve Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından her yıl dairenin mevcut durumu dikkate alınarak yeni düzenlemeler yapılmakta ve su işlerine yönelik destekler hayata geçirilmektedir. Yetiştiricilik destekleri kapsamında sektöre 2003 yılından bu yana toplam 1,64 milyar TL destek ödemesi yapılmıştır. Yetiştiricilik kapsamında 2022 yılında yetiştiricilik faaliyetinde bulunan üreticilere 119,34 milyon TL destek ödemesi yapılmıştır.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Türkiye ile AB ülkeleri arasındaki su ürünleri üretiminin yıllara göre değişiminin istatistiklerini sosyal medya hesabından paylaştı. Bakan Kirişci yaptığı paylaşımda, Türkiye’nin su ürünleri üretiminde Avrupa Birliği ülkelerine göre birinci sırada yer aldığını belirterek, “Sektörümüzü desteklemeye ve dünyada söz sahibi olmaya devam edeceğiz.” – ANKARA